Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς – «Βαριές» κυρώσεις για τους αρνητές

Ποιες κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και τι προβλέπεται αν δεν το κάνουν – Οι προθεσμίες

«Ασπίδα» για την προστασία από την διασπορά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα χαρακτήρισε η κυβέρνηση την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι υγειονομικοί αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Την Τρίτη μάλιστα, στις 12:30 το πρωί αναμένεται να γίνει εξειδίκευση των μέτρων στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Εμβολιασμοί τώρα ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Δευτέρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στους πολίτες λέγοντας: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες (…). Κατά συνέπεια, θέλω να είμαι σαφής: όσοι δεν εμβολιάζονται, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις».

Όσοι αρνηθούν θα έχουν επιπτώσεις

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ποιους θα αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστές τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι δεν εμβολιαστούν. 

Έτσι, με βάση όσα ανακοινώθηκαν, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. «Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», σημείωσε με έμφαση.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες, αν κάποιος υγειονομικός δεν δεχτεί να εμβολιαστεί, θα παίρνει το υπόλοιπο της άδειας του κι αν και στο διάστημα αυτό επίσης δεν πειστεί να κάνει το εμβόλιο θα τίθεται σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως μόνιμοι και στρατεύσιμοι στις Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι, και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και υγειονομικούς

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένωνων και υγειονομικούς.

Όπως σημείωσε: «Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις».

Ειδική πρόνοια για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδική πρόνοια η οποία θα ληφθεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών με ψηφιακή εφαρμογή πιστοποίησης ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο πρωθυπουργός

Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κληρικών

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που συζητώνται ώστε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ακόμα και να ληφθούν αυτά που θα αφορούν την Εκκλησία ώστε να βοηθήσει κι αυτή στο θέμα του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων.
Καθοριστική η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Την Τρίτη στη Μονή Πετράκη πρόκειται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην οποία το παρών μεταξύ άλλων θα δώσουν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των κληρικών και ακόμα η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών ώστε να εισέρχονται στους ναούς

«Αγκάθι» οι κληρικοί αρνητές

Ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση αλλά και την Ιερά Σύνοδο είναι οι κληρικοί που εξαρχής γυρνούν την πλάτη στις επισημάνσεις των ειδικών και αρνούνται τον εμβολιασμό. Ιεράρχες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιεραρχία της Εκκλησίας – ειδικά το τελευταίο διάστημα – προσπαθούν να πείσουν όσους εκφράζουν αντιδράσεις πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως όποιος δεν εμβολιάζεται, γίνεται πρόξενος θανάτου άλλων και φέρει σοβαρές ευθύνες. «Πρέπει όλοι να δούμε το φαινόμενο της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξέλιξη. Για την εκκλησία το θέμα δεν είναι οι συνέπειες που έχει (σσ η πανδημία) στην οικονομία ή στο θέμα του τουρισμού ή αλλά οι συνέπειες που έχει στη ζωή του ανθρώπου», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συμβουλή του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, ο οποίος τόνισε πως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. «Αναγκαζόμαστε να το πούμε εμείς που προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους για την πνευματική ζωή, ό,τι προβάλλει το Ευαγγέλιο, το προβάλλει για να μας πείσει. Δεν γίνεται με το ζόρι, ούτε υποχρεωτικά. Φτάνουμε όμως στο σημείο εμείς που στηριζόμαστε στην πειθώ όταν κηρύσσουμε να ζητήσουμε μία υποχρεωτικότητα, η οποία θα απορρέει όμως από την ευθύνη που οφείλουμε να έχουμε», επεσήμανε ο Μητροπολίτης.

Ο ίδιος ζήτησε από τους πιστούς «να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος, όταν η Σύνοδος, όταν οι μητροπολίτες κηρύσσουν πλέον υπέρ του εμβολιασμού, έχουν την εντύπωση ότι εμείς θα θέλαμε ποτέ το κακό των χριστιανών μας;».

«Την Τρίτη θα ενημερωθούμε από τον Μακαριώτατο για τις συναντήσεις του και θα δούμε τι ζητήθηκε και τι θα κάνουμε και θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν είναι κακό να γίνονται ζυμώσεις και να ακούμε τις απόψεις των μητροπολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας.

Σχετικά